3 Κανόνες για τη δημιουργία σωστού φωτισμού στο σαλόνι σας.

29 . 09 . 2020

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner 3 kanones gia ti dimiourgia swstou fwtismou sto saloni sas

Το σαλόνι (ή καθιστικό), αποτελεί το κεντρικό δωμάτιο ενός σπιτιού· είναι η καρδιά και, ταυτόχρονα, η βιτρίνα του. Εκεί συγκεντρώνονται τα μέλη της οικογένειας για χαλάρωση και συναναστροφή, εκεί κάθεται το ζευγάρι να απολαύσει την αγαπημένη του ταινία, εκεί μαζεύονται τα φιλαράκια για επιτραπέζια, εκεί συγκεντρώνονται οι καλεσμένοι για μια επίσημη περίσταση.

Εδώ είναι και το «πρόβλημα» όμως. Έχοντας τόσο πολλές διαφορετικές λειτουργίες, το σαλόνι χρειάζεται φωτισμό που να τις εξυπηρετεί όλες, δίχως ωστόσο να «ασφυκτιά» ή να χάνει από αισθητικής άποψης.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ρίξτε μια ματιά παρακάτω…

1. Αρχικά, Φροντίστε να Υπάρχει Κεντρικός Φωτισμός

Το σαλόνι, ως ο κατεξοχήν χώρος απογευματινών και νυχτερινών συγκεντρώσεων, απαιτεί ένα αρκετά καλό σύστημα κεντρικού φωτισμού, έτσι συνήθως επιλέγεται ένα μεγάλο κεντρικό φωτιστικό ή πολυέλαιος.

Εννοείται πως, όσο πιο εντυπωσιακό είναι το φωτιστικό που επιλέγετε, τόσο πιο μεγαλοπρεπής δείχνει ο χώρος στον επισκέπτη, αλλά είναι σημαντικό το φωτιστικό που θα επιλέξετε να σας δίνει επιλογές στον αριθμό των λαμπτήρων που χρησιμοποιείται κάθε φορά, γιατί δεν απαιτούν όλες οι περιστάσεις άπλετο φως. Φυσικά, μια άλλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ενός dimmer, που θα σας επιτρέπετε να ρυθμίζετε κατά βούληση την ένταση του φωτός στον χώρο.

entasi tou fwtos ston xwro

Καλό είναι επίσης, ο φωτισμός του σαλονιού να συμπληρώνεται από κάποιο φωτιστικό δαπέδου ή επιτραπέζιο φωτιστικό, ειδικά αν το δωμάτιο δεν λούζεται από φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τοποθετώντας το στη γωνιά του δωματίου που χρησιμοποιείτε περισσότερο, δεν θα χρειάζεται να ανάβετε πάντα το φωτιστικό οροφής.

2. Φροντίστε να υπάρχει φωτισμός για κατάλληλη… ατμόσφαιρα

frontiste na iparxei fwtismos gia katallili atmosfaira

Ένας τόσο πολύ-λειτουργικός χώρος όπως το σαλόνι θα πρέπει να διαθέτει φωτισμό ικανό να δημιουργεί κάθε φορά την κατάλληλη ατμόσφαιρα, που πρέπει, όμως, πάντοτε να αποπνέει ζεστασιά και φιλοξενία.

Μια επίσημη, γιορτινή οικογενειακή συγκέντρωση ή ένα παιδικό πάρτι πρέπει να είναι πλημμυρισμένα με φως! Αντίθετα, μια ρομαντική επέτειος χρειάζεται κάτι πιο διακριτικό και ομιχλώδες. Δεν χωρά αμφιβολία πως η διάθεση της κάθε περίστασης θα επηρεάζεται σημαντικά από τον φωτισμό του χώρου.

Τα επιτραπέζια φωτιστικά όπως και αυτά του δαπέδου είναι ιδανικά για αυτού του είδους τις… εναλλαγές!

epitrapezia fotistika

Εξίσου αποτελεσματικά είναι όμως και τα ψηλά λαμπατέρ, αρκεί να τα τοποθετήσετε σε καλοδιαλεγμένα σημεία. .

3. Λειτουργικός Φωτισμός

Στις μέρες μας, το σαλόνι – καθιστικό αποτελεί συχνά χώρο μελέτης, διαβάσματος, γραψίματος, καθώς και άλλων εργασιών που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια και καλό “επιτόπιο” φωτισμό, ξεκούραστο στο μάτι. Προφανώς η καλύτερη λύση λειτουργικού φωτισμού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το λαμπατέρ γραφείου, που μπορεί να στέκει σε ένα τραπεζάκι δίπλα στην αγαπημένη σας πολυθρόνα. Να θυμάστε πως ο λειτουργικός φωτισμός θα πρέπει να φωτίζει έντονα και από σχετικά κοντινή απόσταση τον χώρο εργασίας σας· ειδάλλως, θα κουράσετε τα μάτια και, το κυριότερο, θα κουραστείτε γρήγορα και θα κάνετε λάθη!

Ναι, υπάρχουν λύσεις φωτισμού που μπορούν να συνδυάσουν και τους τρεις ρόλους που είδαμε στο δικό σας σαλόνι! Πατήστε εδώ κι ανακαλύψτε την τεράστια συλλογή μας σε φωτιστικά παντός τύπου!

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW