Σχεδιάζετε την Καινούργια σας Κουζίνα; Οι 5 Συχνότερες Ερωτήσεις/Απαντήσεις

25 . 05 . 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner sxediazete tin kainouria sas kouzina oi 5 sixnoteres erotiseis apantiseis

Κάθε φορά που σχεδιάζουμε μια νέα κουζίνα, προκύπτουν ερωτήματα που αφορούν στην αισθητική, την αποθήκευση και την ασφάλειά της. Ποια είναι η ιδανική διάταξη; Πόσο χώρο αποθήκευσης πρέπει να έχει; Η αλήθεια είναι πως η σωστή απάντηση δεν είναι αποκλειστικά μία. Τόσο οι ανάγκες όσο και οι προτιμήσεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε ως γενική αρχή ισχύει πως κάθε κουζίνα πρέπει να αντανακλά το lifestyle και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη της. Έχοντας αυτά τα δύο ως δεδομένα, μπορούμε απρόσκοπτα να δημιουργήσουμε χώρους που απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα και εκτός από λειτουργικότητα, αποπνέουν χαρακτήρα και στυλ

Το παρακάτω περιεκτικό Q&A αναφέρεται σε μερικές από τις συχνότερες και ειδικότερες απορίες που προκύπτουν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και εγκατάστασης ενός λειτουργικού και δημιουργικού πλάνου για την κουζίνα. Αν αναζητάτε, λοιπόν, κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. 


1) Ερώτηση: Πώς μπορούμε να φωτίσουμε περισσότερο μια κουζίνα που δεν έχει παράθυρα;

Απάντηση: Ο φωτισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα μιας κουζίνας. Η έξυπνη τοποθέτηση σε επάλληλες σειρές εξισορροπεί τον γενικό φωτισμό του χώρου με μια πιο συγκεκριμένη και προσανατολισμένη διάχυση όταν χειριζόμαστε κάτι πιο συγκεκριμένο. Παρόλο που τα σποτ είναι, λοιπόν, αναγκαία, οι κουζίνες χρειάζονται και λαμπτήρες οροφής, που διαμοιράζουν το φως ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο.

2) Ερώτηση: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές στις οποίες αξίζει κάποιος να επενδύσει;

erotisi poies einai oi simantikoteres ilektrikes siskeves stis opoies aksizei kapois na ependisei

Απάντηση: Οι συσκευές που συνήθως επιλέγουμε ως μέρος του νέου σχεδιασμού μιας κουζίνας ποικίλλουν, μιας και εξαρτώνται από το ποιες θεωρούμε υποκειμενικά εμείς οι ίδιοι πιο χρήσιμες και, φυσικά, από το ποιες χρειάζονται αντικειμενικά αντικατάσταση γιατί έχουν φθαρεί ή χαλάσει. Εάν η προηγούμενη κουζίνα σας είναι σε άσχημη κατάσταση, τότε θα είναι μια αξιόλογη επένδυση να αγοράσετε μια καινούρια. Μην αγοράζετε, όμως, συσκευές που δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε. Δώστε λίγα περισσότερα χρήματα σε εκείνες που πραγματικά θα σας χρειαστούν. Διαβάστε online αξιολογήσεις και επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν με το υπόλοιπο στυλ της κουζίνας σας και συνδυάζονται καλά μεταξύ τους.


3) Ερώτηση: Πώς μπορώ να κάνω τη μικρή κουζίνα μου να φαίνεται μεγαλύτερη ενώ ταυτόχρονα εξοικονομώ περισσότερο χώρο για το μαγείρεμα και τις καθημερινές στιγμές μέσα σε αυτή;

Απάντηση: Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις λειτουργίες της κουζίνας και να γνωρίζετε ποιες εξαιρέσεις ή συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν —καθώς και ποιες έξυπνες λύσεις υπάρχουν για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο. Αφήστε έναν κενό χώρο για να μην ενισχύσετε τα κλειστοφοβικά ή υπερφορτωμένα μοτίβα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να προσθέσετε στο μέλλον και άλλους τύπους λύσεων αποθήκευσης, όπως ράφια, ντουλάπια ή stands αποθήκευσης για τον τοίχο. Τα αποτελεσματικά εσωτερικά εξαρτήματα μέσα σε όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια μεγιστοποιούν τη χρήση του χώρου. Η έξυπνη χρήση του φωτισμού, καθώς και τα ντουλάπια, το δάπεδο και οι χρωματισμοί στους τοίχους βοηθούν επίσης κάθε κουζίνα να φαίνεται μεγαλύτερη καθώς τα ανάλαφρα χρώματα αντανακλούν το φως, κάνοντας το δωμάτιο να φαίνεται δροσερό και ευρύχωρο. 


4) Ερώτηση: Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια κουζίνα για να έχει μια μεγάλη και ευρύχωρη νησίδα;

erotisi poso megali prepei na einai mia kouzina gia na exei mia megali kai eurixori nisida

Απάντηση: Μια νησίδα κουζίνας εξυπηρετεί τόσους πολλούς σκοπούς: είναι χώρος συγκέντρωσης, χώρος προετοιμασίας, επιπλέον χώρος αποθήκευσης και πολλά άλλα. Αλλά για να τη χρησιμοποιήσετε με σύνεση, χωρίς να εμποδίζετε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε μέσα στην κουζίνα, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος γύρω από αυτή. Πρέπει να εξασφαλίσετε απόσταση τουλάχιστον 120 εκ. από κάθε επιτοίχια σύνθεση, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να δουλεύετε αλλά και για το άνοιγμα των θυρών και των συρταριών. Διαφορετικά, πρέπει να συμφιλιωθείτε με την πιθανότητα ότι η πόρτα του φούρνου δεν θα ανοίγει ολόκληρη ή ότι θα χτυπάτε στον τοίχο ή στις γωνίες όταν προχωράτε δίπλα της.


5) Ερώτηση: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε παιδικά αντικείμενα στην κουζίνα;

Απάντηση: Η κουζίνα πρέπει να είναι φιλόξενη, αλλά και ασφαλής για τα παιδιά. Ανακαλύψτε τρεις εύκολους τρόπους για να αυξήσετε τον ενθουσιασμό τους σχετικά με τις καθημερινές εργασίες μέσα σε αυτή:

- Δώστε τους τον δικό τους αποθηκευτικό χώρο. Αποθηκεύστε τα παιχνίδια και τα άλλα παιδικά αντικείμενα σε ένα χαμηλό ντουλάπι ή συρτάρι, ώστε να μπορούν να τα φτάσουν εύκολα.

- Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μαγειρέματος χρησιμοποιώντας κουζινικά σκεύη φιλικά και ασφαλή προς αυτά.

- Τα σκαλοπατάκια είναι χρήσιμα για τα παιδιά που θέλουν να δουν και να γίνουν μέρος της δράσης στην κουζίνα.

Είναι αλήθεια πως η κουζίνα, ως ένα από τα πιο σημαντικά δωμάτια του σπιτιού, πρέπει να υπηρετεί σωστά τους πολλούς ρόλους της. Στο Cucina & Cucina γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να έχετε την κουζίνα των ονείρων σας, γι' αυτό αντιμετωπίζουμε κάθε ερώτημά σας με απόλυτο σεβασμό και σχεδιάζουμε με προσοχή και λεπτομέρεια χώρους που εκφράζουν τις δικές σας ανάγκες.

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW