Πώς ο σχεδιασμός μιας κουζίνας μπορεί να βοηθήσει τόσο στη λειτουργικότητα όσο και την οργάνωση

13 . 01 . 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner pws o sxediasmos mias kouzinas mporei na voithisei toso sti leitourgikotita oso kai tin organosi

Κουζίνα, το μέρος όπου η ζωή εκλαμβάνει την πιο... νόστιμη διάσταση!

Πόσες φορές, άλλωστε, δεν φιλοξένησε μια απλή ταπεινή κατσαρόλα τη θέλησή μας να φροντίσουμε τους αγαπημένους μας όπως τους αξίζει και να τους δείξουμε τόσο δημιουργικά το ενδιαφέρον και την αγάπη μας;

Για το λόγο ότι η κουζίνα είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα δωμάτια του σπιτιού, η διαρρύθμιση αλλά και η διατήρησή της σε άψογη αισθητική αλλά και λειτουργική κατάσταση γλιτώνει πολλά μελλοντικά έξοδα επισκευών αλλά και μας φτιάχνει το κέφι.  

Ο αρχικός σχεδιασμός μιας κουζίνας έχει αυτόν ακριβώς τον αντικειμενικό στόχο. Η σωστή ταξινόμηση και οριοθέτηση πάγκων, συσκευών και επίπλων διασφαλίζει πως δεν θα χάνετε χρόνο στο να βρείτε τα πράγματα που χρειάζεστε. Αντίθετα, θα εξοικονομείτε περισσότερο χρόνο αλλά και χρήμα, αφού όλα είναι έξυπνα σχεδιασμένα ώστε να εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο. Παρακάτω θα βρείτε όλους τους τρόπους που μπορείτε να αναβαθμίσετε το σχεδιασμό της κουζίνας σας.  

1. Τοποθετήστε τα αντικείμενα της κουζίνας σε πρακτικά σημεία 

topothetiste ta antikeimena tis kouzina se praktika simeia

Όσο μαγειρεύετε δεν θέλετε να κάνετε τελευταία στιγμή...ανασκαφές για να ξετρυπώσετε τα απαραίτητα σκεύη. Πριν εμπνευστείτε το σχεδιάγραμμα της κουζίνας σας, αναλογιστείτε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ανάγκες σας όταν εκτελείτε τις εργασίες σας μέσα σε αυτή. Τα ντουλάπια αποθήκευσης των μπολ ή των ταψιών που χρησιμοποιείτε πιο συχνά πρέπει να είναι δίπλα στους πάγκους επεξεργασίας, ενώ τα συρτάρια με τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να είναι κοντά στα πιάτα σερβιρίσματος ή στο πλυντήριο πιάτων. Οι μηχανές επεξεργασίας, όπως μίξερ, αποχυμωτές, μπλέντερ, μπορούν να αποθηκευτούν σε πιο απομακρυσμένα ντουλάπια, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά. Από την άλλη, και ο νεροχύτης πρέπει χωροταξικά να γειτονεύει με το πλυντήριο πιάτων, όπως άλλωστε και τα μάτια της κουζίνας με τον φούρνο, αν μιλάμε για ξεχωριστές εντοιχισμένες συσκευές. Σκεφτείτε, τέλος, αν στο  χώρο σας ταιριάζει η δημουργία νησίδας ή αυτό είναι κάτι που θα δυσκολέψει τις κινήσεις σας μέσα σε αυτό.  

2. Δώστε έμφαση στις γωνίες 

dwste emfasi stis gonies

Για να προσδώσετε στα ντουλάπια σας τη μέγιστη λειτουργικότητα αλλά και για να παρατείνετε το χρόνο ζωής τους, φροντίστε οι πόρτες τους να μην εφάπτονται καθώς ανοίγουν με κάποιο άλλο σημείο της κουζίνας. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό γωνιακών ντουλαπιών που μεγιστοποιούν τη χωρητικότητα, βοηθούν στην αποθήκευση μέσω ειδικών γωνιακών δρομέων και συρμών και δεν κλέβουν κενό χώρο από τα πολύτιμα διαθέσιμα τετραγωνικά. 

3. Οργανώστε τα αντικείμενά σας σε κοντινή απόσταση 

organoste ta antikeimena sas se kontini apostasi

Για να μην επικρατεί στα ντουλάπια σας χάος, φροντίστε σκεύη και τρόφιμα να ακολουθούν μια οργανωμένη διάταξη ανάλογα με τη χρησιμότητα αλλά και τη συχνότητα χρησιμοποίησής τους. Το καθημερινό σερβίτσιο και τα ποτήρια που χρησιμοποιούν τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλά ντουλάπια, ενώ όσα τρόφιμα/συσκευές δεν πρέπει να τα φτάνουν, καλό είναι να τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια. Στην πιο λειτουργική διάταξη θα σας βοηθήσουν και οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, αφού μπορείτε να τοποθετήσετε όσα δεν λήγουν άμεσα, πιο βαθιά μέσα στα ντουλάπια. 

4. Σκεφτείτε πού θα μπουν οι ηλεκτρικές συσκευές 

skefteite pou tha mpoun oi ilektrikes siskeves

Οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη μέσα στην κουζίνα, αλλά μπορεί και να τη δυσκολέψουν αν προϋποθέτουν την τοποθέτησή τους σε σημείο μη βολικό. Όσο σκέφτεστε τις ανάγκες του σπιτιού σε καφετιέρες, φρυγανιέρες, μίξερ κ.ο.κ. αφιερώστε ισάξιο χρόνο στο να σκεφτείτε αν έχετε προβλέψει την εγκατάσταση ισάριθμων πριζών. Θα σας βοηθήσει σε αυτό το να έχετε στο μυαλό σας την πιθανότητα της ταυτόχρονης συλλειτουργίας τους, σενάριο όχι και πολύ πιθανό αλλά ανταποκρινόμενο ακόμα και στην πιο απαιτητική περίσταση που μπορεί να προκύψει μέσα στην κουζίνα σας.  

5. Κάντε την ανακύκλωση εύκολη 

kante tin anakoiklosi efkoli

Αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη, αναδείξτε το πνεύμα της ανακύκλωσης μέσα στην κουζίνα με τον εξοπλισμό ενός ντουλαπιού αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Τοποθετήστε εκεί μέσα διαφορετικά δοχεία όπου θα απορρίπτετε κάθε φορά υλικά από γυαλί, πλαστικό, χαρτί και μέταλλο, μέχρι να φτάσει φυσικά η στιγμή της τελικής απόρριψής τους στον ειδικό κάδο της ανακύκλωσης. Γι' αυτόν το λόγο θα χρειαστείτε τη διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου, κατά προτίμηση κάτω από τον πάγκο του νεροχύτη.  

Με άλλα λόγια, ο εργονομικός σχεδιασμός μιας κουζίνας είναι απόλυτα προσανατολισμένος στο πρότυπο του σύγχρονου τρόπου ζωής που απαιτεί περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους μας, λιγότερο καθάρισμα και περισσότερη εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και ενέργειας για τον πλανήτη μας! 

Οι εξειδικευμένοι designers του Cucina & Cucina επιστρατεύουν για εσάς όλη τη δημοουργικότητα, την εμπειρία και το πρακτικό τους πνεύμα προκειμένου να αποκτήστε μια οργανωμένη στην εντέλεια κουζίνα, γνωρίζοντας πως καθετί είναι στη θέση του και... ετοιμοπόλεμο να υποδεχτεί την επόμενη γαστρονομική σας περιπέτεια μέσα σε αυτή! 

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW