Πώς να διακοσμήσετε το σαλόνι σας σε βιομηχανικό στυλ!

15 . 03 . 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Το βιομηχανικό στυλ διακόσμησης έχει κερδίσει το δικό του πιστό κοινό τις τελευταίες δεκαετίες. Με έμπνευση από τη βιομηχανική αρχιτεκτονική και ερχόμενο από τις δεκαετίες του 1960, όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη για στέγαση σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αποθήκες, μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται, αποτυπώνοντας ένα πιο λιτό ύφος που αναδεικνύει ωστόσο μια μεγαλοπρέπεια μέσα από αυτή την ίδια την απλότητά του. Το βιομηχανικό στυλ στηρίζει απόλυτα τη γοητεία του σε καθημερινές, χρηστικές λεπτομέρειες που συνδέονται άμεσα με την ανάδειξη αυτού του άτυπου εργοστασιακού χαρακτήρα που μεταμορφώνει τους χώρους αξιοποιώντας διακοσμητικά τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.

Ως κύριες κατευθυντήριες γραμμές, οι διακοσμητές της σχολής του βιομηχανικού στυλ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω στοιχεία:

1. Ανάδειξη δομικών στοιχείων

Ακόμα και αν σήμερα δεν αναφερόμαστε στη διακόσμηση πραγματικά παλιών βιομηχανικών χώρων, το εν λόγω στυλ αντιπροσωπεύει τη δημοφιλή πρακτική διακοσμητικής αξιοποίησης των πέτρινων τοίχων, των επιφανειών από εμφανές μπετόν, τους εξωτερικούς σωλήνες, τα δοκάρια και όλα αυτά δεμένα άψογα με industrial μονοχρωμίες σε όλους τους ψυχρούς και ουδέτερους τόνους.

2. Επιλογή φυσικών υλικών

epilogi fisikwn ilikwn

Όσο πιο απέριττο το ύφος, τόσο λιγότερο επιτηδευμένο και φυσικό το αποτέλεσμα. Για αυτόν το λόγο στο βιομηχανικό στυλ πρωταγωνιστούν υλικά όπως η πέτρα, το γυαλί, το ξύλο και το κατεργασμένο δέρμα. Η ανάδειξή τους πραγματοποιείται τόσο σε συνδυασμό, όσο και μέσα από την αυτοτελή τους χρήση στους χώρους.

3. Χρησιμοποίηση ουδέτερων τόνων

Όπως είπαμε, το μπλε, το γκρι και το καφέ κυριαρχούν στη βιομηχανική διακόσμηση, επιτυγχάνοντας αρμονία στις αρχιτεκτονικές ανάγκες του κτηρίου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επενδύουν στη φυσική όψη του τσιμέντου, δίνοντας ακόμα πιο καθαρές διακοσμητικά παρεμβάσεις.

4. Λιτές γραμμές στην επίπλωση

Στον εξοπλισμό των επίπλων, αξιοποιούνται πλήρως οι παραπάνω αρχές. Ως αποτέλεσμα απουσιάζουν τα περίτεχνα σχέδια, ο όγκος, αλλά και οι πολυχρωμίες. Προτιμώνται απλά μοτίβα, ίσιες γραμμές ή ελαφριές καμπυλώσεις που δείχνουν κίνηση, ουδέτερα χρώματα, φυσικά μεταλλικά στοιχεία και inox λεπτομέρειες.  

Για όσους, λοιπόν, επιθυμούν να υιοθετήσουν αυτό το στυλ, τα νέα είναι υπέροχα. Στην αγορά υπάρχουν πολλές ιδέες, έπιπλα, αξεσουάρ/props, όπως τα παρακάτω, που ντύνουν το χώρο με αυτή τη νοσταλγία και συνάμα τη μοντέρνα δυναμική άποψη του βιομηχανικού ύφους. Δείτε μερικές προτάσεις πιο κάτω:

  • Franky chair

franky chair industrial design

Με κύρια χαρακτηριστικά της το μέταλλο και το δέρμα, η καρέκλα ενσωματώνεται ιδανικά στο μινιμαλιστικό concept της βιομηχανικής διακόσμησης με τη δική της business-chic άνεση.  

  • Iron shelf 

iron shelf industrial design

Ένα απόλυτα σταθερό και δυναμικό σχήμα συνθέτει ένα αισθητικά υπέροχο σύστημα αποθήκευσης με πέντε ράφια. Η μεταλλική αίσθηση σε συνδυασμό με το ξύλο κάνει το σύνολο τυπικό δείγμα βιομηχανικής αντίληψης.

  • Lennox καναπές

lennox kanapes sofa industrial design

Ένας καναπές στα χρώματα του κατεργασμένου δέρματος εξασφαλίζει την απαραίτητη άνεση χωρίς να εμποδίζει με τις ασυμμετρίες του την εύκολη κίνηση στους μινιμαλιστικούς χώρους που επιτάσσει το βιομηχανικό ύφος, ενισχύοντας παράλληλα την εξατομίκευση βάσει των χαρακτηριστικών που χρειάζεται ο δικός μας χώρος.

  • Aris κρεβάτι

aris krevati industrial design bed

Επενδυμένο με δέρμα, το κρεβάτι διαθέτει τον σοφιστικέ και πολυμορφικό χαρακτήρα που αρμόζει στους δυναμικά εξελισσόμενους μοντέρνους χώρους. Η δερμάτινη επένδυση και τα φινιρίσματα στα πόδια, επιτρέπουν τη δημιουργία εντελώς διαφορετικών αισθητικών συνόλων ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός.  

  • Quatro σύνθεση

quatro sinthesi industrial design

Μια ολοκληρωμένη σύνθεση από ένα ξύλινο έπιπλο για την τηλεόραση και μια μεταλλική επιτοίχια ραφιέρα αντανακλά αξιόπιστα το πρακτικό και δυναμικό πνεύμα της βιομηχανικής διακόσμησης.

  • Aka τραπέζι

aka trapezi industrial design dinning table

Από μασίφ ξύλο ακακίας, ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του πάνω μέρους που ολοκληρώνεται άψογα με τη μαύρη ατσάλινη βάση του, δίνοντας στο τραπέζι μια στιβαρή βιομηχανική εμφάνιση.

Όσο γοητευτικό και αν είναι το βιομηχανικό στυλ, χρειάζεται προσεκτική επιλογή έτσι ώστε όλα τα στοιχεία να κλειδώσουν ιδανικά μεταξύ τους. Οι εξειδικευμένοι interior designers του Living μπορούν να σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε στο σπίτι σας το βιομηχανικό στυλ, αναδεικνύοντας διακοσμητικές προοπτικές των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων που δεν είχατε σκεφτεί.

 

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW