Open-plan κουζίνα: Η νέα τάση και η λειτουργικότητά της!

13 . 08 . 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner open plan kouzina i nea tasi kai i leitourgikotita tis

Μπορεί οι περισσότεροι να είμαστε εξοικειωμένοι με τη φιλοσοφία των κλειστών κουζινών που χωρίζονται με πόρτα και τοίχους από το υπόλοιπο σπίτι, η σύγχρονη τάση, όμως, στον σχεδιασμό του εσωτερικού ενός σπιτιού δείχνει εδώ και αρκετά χρόνια σαφή προτίμηση στις open-plan κουζίνες. Οι κουζίνες ανοιχτού τύπου είναι αυτό ακριβώς που μαρτυρά το όνομά τους. Κουζίνες που ανοίγουν τις (ανύπαρκτες) πόρτες τους στο μαγείρεμα, στην παρέα με φίλους, στη χαλάρωση. Κουζίνες που αλληλεπιδρούν άμεσα με όσα συμβαίνουν γύρω τους, ενισχύοντας τα συναισθήματα της κοινωνικότητας που κατά κανόνα συνοδεύουν την ιεροτελεστία του φαγητού. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για αυτές τις ανοιχτές κουζίνες που ταιριάζουν πολύ στον σύγχρονο τρόπο ζωής, εισάγουν νέα στοιχεία διακόσμησης σε ένα "παραδοσιακό δωμάτιο", προσδίδουν μεγαλύτερη διάσταση και κυρίως απορροφούν την ενέργεια από κάθε λεπτό της ζωής που συμβαίνει μέσα στο σπίτι.

Οι ιδέες για να απογειώσετε την αισθητική αλλά και τη λειτουργικότητα μιας τέτοιας κουζίνας στηρίζονται στην αρμονική της σύμπλευση με το υπόλοιπο σπίτι, αλλά και την ανάδειξη των λειτουργιών της με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται αισθητικά αλλά και πρακτικά οι άλλοι χώροι. Είναι αλήθεια πως πολλοί ρωτούν πώς μπορούν τέτοια σχέδια κουζίνας να υποστηρίξουν για παράδειγμα τη μη διάχυση του καπνού από το μαγείρεμα ή την ιδιωτικότητα όταν θέλουμε κάτι τέτοιο. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι σημαντική η χωροταξική σχεδίαση αλλά και ο σωστός εξοπλισμός.  

Στην πραγματικότητα, η διαρρύθμιση μπορεί να προσφέρει διπλή ή και τριπλή λειτουργία ανάλογα με τους συνδυασμούς που προκύπτουν από το κομμάτι του σπιτιού που θα επιλέξουμε να βρίσκεται δίπλα της. 


Αναπόφευκτα, όμως, προκύπτει το ερώτημα: Με ποιο δωμάτιο μπορεί να συνδυαστεί μια open-plan κουζίνα;

  • Χώρος τραπεζαρίας

xwros trapezarias

Το σχέδιο μιας open-plan κουζίνας που επικοινωνεί απευθείας με την τραπεζαρία κάνει ιδανικό το σενάριο απόλαυσης του φαγητού από την παραγωγή… κατευθείαν στην κατανάλωση. Το συγκεκριμένο σχήμα αποδεικνύεται εξαιρετικά ευέλικτο αν έχετε μικρά παιδιά τα οποία χρειάζονται κάθε τόσο διαφορετικά σκεύη, μιας και σας εξοικονομεί πολύ χρόνο στο κουραστικό πήγαινε-έλα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι βέβαια και το γεγονός πως τα πιάτα σας φτάνουν στους καλεσμένους σας αχνιστά, προσκαλώντας τους παράλληλα να λάβουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του φαγητού και να αναλάβουν βοηθητικές δουλειές όπως το σερβίρισμα ή το μάζεμα των πιάτων. 

  • Συγχώνευση με το σαλόνι

Με την υιοθέτηση ενός open-plan σχεδίου στην κουζίνα δεν χάνετε στιγμή από τη δράση που εκτυλίσσεται στο υπόλοιπο σπίτι. Ενώ οι καλεσμένοι ή η οικογένειά σας απολαμβάνει μια καλή ταινία ή ξεκουράζεται στο σαλόνι, εσείς μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο όσων συμβαίνουν (κυρίως αν πρόκειται για παιδιά που παίζουν ή μελετούν στο σαλόνι), συνδυάζοντας το μαγείρεμα με την κοινωνική σας ζωή. 

Να θυμάστε πως γενικά οι open-plan κουζίνες είναι από τις πιο πρακτικές λύσεις ειδικά αν διαθέτουμε χώρους που χρειάζονται έξυπνη εξοικονόμηση τετραγωνικών. Προς αυτή την κατεύθυνση της λειτουργικότητας και της άψογης εργονομίας κινούνται και οι εξής σημαντικοί παράγοντες:

  • Κρατήστε το χώρο πρακτικό και λειτουργικό

kratiste to xwro praktiko kai leitourgiko

Η εφαρμογή της αρχής του "χρυσού τριγώνου" που ισχύει για όλες τις κουζίνες, δεν λείπει και σε αυτόν το σχεδιασμό. Ο φούρνος, το ψυγείο και ο νεροχύτης πρέπει να τελούν μεταξύ τους σε τριγωνική σχέση, έτσι ώστε να γίνονται περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Για να διευκολύνετε ακόμα περισσότερο τη ζωή σας, σκεφτείτε αν ο χώρος σας διαθέτει τις προδιαγραφές για την τοποθέτηση μιας νησίδας σε κομβικό σημείο της κουζίνας. 

  • Δώστε έμφαση στον φωτισμό

Η ανοιχτού τύπου κουζίνα αυτονόητα συνεπάγεται λιγότερες ενδιάμεσες μεσοτοιχίες και πόρτες, που κρύβουν τον ήλιο και περιορίζουν αισθητά το εισερχόμενο φως, με αποτέλεσμα να στενεύει οπτικά ο χώρος και να παρουσιάζεται ένα συναίσθημα εγκλωβισμού. Ο σωστός φωτισμός δεν χρειάζεται να είναι μονάχα τεχνητός. Στον σχεδιασμό μιας open-plan κουζίνας μπορούν να προβλεφθούν ανοίγματα που φέρνουν σε άμεση επαφή το δωμάτιο με το φυσικό φως που προέρχεται από τον κήπο (εφόσον η κουζίνα βρίσκεται κοντά) ή ακόμα και από την οροφή! Για την ενίσχυση του τεχνητού φωτισμού, εκτός από την κεντρική πηγή στην οροφή, μπορείτε να εγκαταστήσετε led λωρίδες φωτισμού κάτω από τα επιτοίχια ντουλάπια, προκαλώντας ένα εντυπωσιακό οπτικό εφέ.  

  • Φροντίστε να έχετε επαρκείς χώρους αποθήκευσης

frontiste na exete eparkeis xwrous apothikefsis

Μια ανοιχτή κουζίνα σημαίνει όχι μόνο άνοιγμα στο χώρο αλλά και… στα μάτια των καλεσμένων σας. Για να διατηρείτε πάντα μια τακτοποιημένη "δημόσια" θέα, θα χρειαστείτε ακόμα περισσότερους "αόρατους" αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους μπορείτε να τοποθετείτε ό,τι χαλάει την αρμονία των καθαρών σας πάγκων. Εκτός από τις νησίδες, αυτόν το ρόλο μπορούν να παίξουν κάποια κρυφά ντουλάπια που μπορείτε να αποκτήσετε με την εγκατάσταση μιας οριζόντιας στήλης που αξιοποιεί το χώρο καθ' ύψος, χωρίς να φορτώνει το χώρο αισθητικά αλλά και χωρίς να σας στοιχίζει σε πολύτιμα τετραγωνικά.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί τρόποι με τους οποίους μια open-plan κουζίνα μπορεί να αποτελέσει αρμονική συνέχεια του υπόλοιπου σπιτιού τόσο ως προς την αισθητική όσο και ως προς την πρακτικότητα. Στο Cucina & Cucina σχεδιάζουμε με προσοχή και λεπτομέρεια χώρους που αγαπούν και αναδεικνύουν το καινούριο, γεννώντας πολλές ιδέες που μπορούν να αναδείξουν κάθε κουζίνα στον απόλυτο "ναό" δημιουργίας και έμπνευσης!

 

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW