Κλασικό ή μοντέρνο στυλ κουζίνας; Ποιο να διαλέξω;

14 . 04 . 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner klasiko i monterno stil kouzinas poio na dialekso

Η κουζίνα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού και το μέρος όπου η οικογένεια περνά τις πιο ποιοτικές της στιγμές γύρω από ένα γευστικό τραπέζι. Αυτός είναι ο λόγος που κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό ή στην ανακαίνιση του σπιτιού, γιατί εκτός από λειτουργική, στις μέρες μας ζητούμενο είναι να συμπλέει με την αισθητική όλου του σπιτιού αλλά και να αντανακλά τις συνήθειες και την προσωπικότητα των ιδιοκτητών της. 

Ανάλογα με το στυλ, τα χρώματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Παρόλο, λοιπόν, που το interior design μπορεί να συνθέσει προτάσεις οργάνωσης, επένδυσης και εξοπλισμού που συνδυάζουν περισσότερα διαφορετικά στυλ, οι βασικοί διεκδικητές με το μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις του κοινού παραμένουν το παραδοσιακό και το μοντέρνο ύφος κουζίνας. Ρουστίκ, λοιπόν, ή φουτουριστικός προσανατολισμός; Πριν επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες, παρουσιάζει ενδιαφέρον να γνωρίζετε από πριν τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει καθένα από αυτά τα δύο στυλ ξεχωριστά:

Η «ακτινογραφία» μιας κλασικής κουζίνας

i aktinografeia mias klasikis kouzinas

Οι γραμμές που αγάπησαν γενιές και γενιές, συνεχίζουν να γοητεύουν αντανακλώντας διαχρονικότητα και γοητεία για ένα στυλ ζωής πιο παραδοσιακό και πιο προσανατολισμένο σε αξίες όπως την ηρεμία, τη σταθερότητα και τις παιδικές μνήμες μιας κουζίνας που αναβλύζει παιδικές φωνές αλλά και γαργαλιστικές μαμαδίστικες γεύσεις.

Η διάταξη και η φιλοσοφία μιας κλασικής κουζίνας βρίσκεται, λοιπόν, πολύ πιο κοντά στα προσωπικά βιώματα μεγάλης μερίδας καταναλωτών που επιθυμούν να αποτελέσουν συνεχιστές μιας παράδοσης που ασκεί επάνω τους τη γοητεία του παρελθόντος και της αθωότητας. Παραδοσιακή κουζίνα, όμως, δεν σημαίνει αναγκαστικά και αναχρονιστική ή στερεότυπη διάταξη που εγκλωβίζει τη φαντασία. 

Στις μέρες μας τα σχέδια που αναπαριστούν αυτόν τον τύπο μοιραία του αποδίδουν έναν πιο φρέσκο αέρα και πολλές άλλες λειτουργικότητες που δεν έχουν σχέση με αυτό που θα ορίζαμε ως σκληροπυρηνικά παραδοσιακό. Γιατί, λοιπόν, να επιλέξει κάποιος τον εν λόγω τύπο κουζίνας;

klasiki kai dokimasmeni sintagi

- Είναι μια κλασική και δοκιμασμένη συνταγή, που αποδεδειγμένα έχει αντέξει στο χρόνο και ως εκ τούτου αποτελεί μια ασφαλή επιλογή.

- Η αίσθηση της παράδοσης κατέχει κομβική θέση, γι' αυτό είναι ιδανική αν ζητάτε την ιδανική συνέχεια μιας γνώριμης οικειότητας.

- Αν αγαπάτε τα ζεστά, γήινα χρώματα που αποπνέουν αγάπη, φιλικότητα και ζεστασία αυτός είναι ο σωστός τύπος κουζίνας για εσάς. 

- Οι πολλές λεπτομέρειες και η έμφαση στα περίτεχνα σχέδια και μοτίβα είναι διάχυτες παντού, από τα πόμολα και τις χαράξεις στις καμπίνες των ντουλαπιών, μέχρι τους πάγκους, τα ανοιχτά ράφια και τα έπιπλα με τα πολύπλοκα τελειώματα. 

- Συμπαγείς όγκοι και βαριές γραμμές πρωταγωνιστούν δίνοντας την εντύπωση των κατασκευών που αντέχουν στο χρόνο και στη χρήση.

Η σύγχρονη ερμηνεία μιας μοντέρνας κουζίνας

i sigxroni ermineia mias monternas kouzinas

Η μεταπήδηση του βιομηχανικού στυλ στην εσωτερική διακόσμηση ταυτίστηκε απόλυτα με αυτό που εννούμε σήμερα ως σύγχρονο σπίτι. Και παρόλο που αποδείχτηκε μια πρόκληση η διαμόρφωση αυτού του στυλ, οι νέες τάσεις διακόσμησης και αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης μπόρεσαν και αφομοίωσαν επιτυχημένα τα νέα χρώματα και τις γραμμές του μινιμαλισμού σε έναν χώρο όπως την κουζίνα, που κατεξοχήν πρέπει να αναβλύζει φιλικότητα και χαρούμενη διάθεση. Στις μέρες μας μια μοντέρνα κουζίνα έχει χρέος να συμβαδίζει και να διευκολύνει τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, επιλέγοντας να κρατά το ουσιαστικό και να αποφεύγει την αισθητική φλυαρία. 

Με σημαία, λοιπόν, τη λειτουργικότητα, βρίσκουμε γραμμές πολύ πιο καθαρές, που δεν αφήνουν ερωτηματικά σχετικά με τη θέση τους στο χώρο. Παράλληλα, ο περιφερειακός εξοπλισμός ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση, την ίδια ώρα που οι αντανακλάσεις και τα πρωτότυπα υλικά δημιουργούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα. 

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως ένα μοντέρνο στυλ κουζίνας συγκεντρώνει τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

xaraktirizetai apo litotita

- Χαρακτηρίζεται από λιτότητα, η οποία θέτει τις εργονομικές ευκολίες σε πρωταγωνιστική θέση. Τόσο τα ψυχρά και ουδέτερα χρώματα, όσο και ο εξοπλισμός αξιοποιούν απλά μοτίβα με στόχο την εστίαση στον βασικό προσανατολισμό του χώρου.

- Η διάταξη και οργάνωση του χώρου υπηρετεί την εύκολη προσβασιμότητα, την άνετη κίνηση και τη γρήγορη τακτοποίηση. Η λειτουργικότητα παραμένει το κυριότερο αξίωμα μιας σύγχρονης κουζίνας. 

- Οι απλές γραμμές δεν ταυτίζονται με την απλοϊκότητα στον σχεδιασμό, μιας και φιλτράρουν την ανάγκη να υπηρετείται η ουσία χωρίς όμως να χάνεται η αισθητική αρμονία και κομψότητα.

- Στο χώρο κυριαρχούν οι έξυπνοι μηχανισμοί και η πλήρης αξιοποίηση των ντουλαπιών ώστε να μη δημιουργούνται κενά και εμπόδια κατά τη χρήση.

- Πρωτοποριακοί σχεδιασμοί αναλαμβάνουν να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερο χρόνο, χωρίς να προσθέτουν έπιπλα ή αισθητικό βάρος στη συνολική εικόνα. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι κυρίως κλειστού τύπου.

Όποιο στυλ κουζίνας κι αν προτιμάτε, να θυμάστε πως το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει είναι μονάχα ένα. Πρέπει να είναι ο χώρος που σας κάνει να θέλετε να περνάτε τις πιο δημιουργικές ώρες της ημέρας σας. Ο χώρος όπου «ζυμώνετε» καθημερινά την αγάπη για την οικογένειά σας και τις σημαντικές στιγμές μαζί τους. 

Οι έμπειροι interior designers του Cucina & Cucina είναι δίπλα σας από το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού αλλά και μετα την τοποθέτηση για να μπορέσετε να δημιουργήσετε πραγματικά την κουζίνα των ονείρων σας!

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW