Η δύναμη του χρώματος στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σας!

14 . 04 . 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές έρευνες που ασχολούνται με την ψυχολογία των χρωμάτων, υπογραμμίζοντας εμφατικά τη μεγάλη σύνδεση που έχει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και νιώθουμε ανάλογα με τα χρώματα που μας περιτριγυρίζουν. Κι ενώ είναι ευρύτερα γνωστό πως οι διάφοροι χρωματισμοί που επιλέγουμε στο σπίτι μας διαμορφώνουν τα συναισθήματά μας, πολύ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν και το αντίθετο. Ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε είναι δυνατόν να εκλάβουμε διαφορετικά ένα χρώμα! 

Παρόλο που το τι αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό, οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει σε ομάδες χρωμάτων που παρουσιάζουν την επίδραση κοινών συναισθημάτων. Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά τους, προκειμένου να μπορέσουμε να επιλέξουμε το σωστό χρώμα που θα ντύσει την εσωτερική διακόσμηση του χώρου μας ανάλογα με τη διάθεση και τη χρήση που θέλουμε να προσδώσουμε σε κάθε σημείο του σπιτιού. 

Πριν, λοιπόν, μπείτε στην ευχάριστη διαδικασία να επιλέξετε πού θα βάλετε το καθετί, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω οδηγό για να γνωρίζετε τι αντιπροσωπεύει και τι αντανακλά στην ανθρώπινη ψυχολογία καθένα από τα παρακάτω χρώματα.

  • Ροζ

roz krevati

Το χρώμα της αθωότητας και της ηρεμίας, μπορεί να διακοσμήσει από μεγάλες επιφάνειες, όπως τοίχους, κρεβάτια και βιβλιοθήκες μέχρι και μικρότερα στοιχεία, όπως μαξιλάρια, κουρτίνες, λευκά είδη. Είναι το κατεξοχήν που ενισχύει την πνευματική ισορροπία και την ονειροπόλα διάθεση.

  • Μπεζ

mpez kanapes

Πρόκειται για τον χαμαιλέοντα της συντροφιάς των χρωμάτων, καθως ανάλογα με την απόχρωση που συνδυάζεται άλλοτε συμπεριφέρεται ως ψυχρό και άλλοτε ως θερμό χρώμα. Ως συντηρητική επιλογή αποπνέει ασφάλεια και ηρεμία, γι' αυτό προτιμάται όταν θέλουμε να απεμπλακούμε συναισθηματικά και να ανακτήσουμε τη γαλήνη και την ξεκούραση

  • Πράσινο

prasino esoteriki diakosmisi

Το κατεξοχήν χρώμα συμβολισμού της επανασύνδεσης με τη φύση, φέρνει τη χαρά και την αισιοδοξία καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με τη σταθερότητα και τη συναισθηματική αποκατάσταση. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, το πράσινο σε όλους τους χώρους που θέλουμε να απομονώσουμε από το άγχος, όπως γραφείο, παιδικό δωμάτιο, αλλά και σε έπιπλα όπως τραπεζαρίες και καρέκλες για να τους χαρίσουμε μεγαλύτερη οικειότητα. 

  • Γαλάζιο

galazio xrwma kanapes

Το μπλε και το γαλάζιο ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε χώρο του σπιτιού, ενώ ως διακοσμητικές λεπτομέρειες καταφέρνουν και αλλάζουν το σκηνικό ακόμα και σε μια συνηθισμένη και συμβατική διακόσμηση. Οι εν λόγω τόνοι ενθαρρύνουν τα συναισθήματα της εμπιστοσύνης, του διαλόγου και της υπομονής, γι' αυτό ταιριάζουν υπέροχα στο υπνοδωμάτιο ή στο κρεβάτι. Παράλληλα, παραπέμπουν στη φυσική αρμονία αλλά και την επιβλητικότητα κυρίως όταν πρόκειται για σκουρότερες αποχρώσεις. 

  • Πορτοκαλί

portokali karekles

Αν είστε αυθόρμητοι και χαρούμενοι άνθρωποι, σίγουρα θα μπορέσετε να συνδεθείτε ακόμα καλύτερα με το πορτοκαλί. Το κατεξοχήν χρώμα των νέων σχεδίων και της δημιουργικότητας, βρίσκει υπέροχη εφαρμογή σε πίνακες, χαλιά αλλά και γραφεία μελέτης, παρακινώντας το πνεύμα να αποδώσει με θετική ενέργεια και καινοτομία. 

  • Γκρι

gkri kanapes

Στα σημεία του σπιτιού που θέλουμε να προδώσουμε επισημότητα αλλά και σοβαρότητα, το γκρι είναι μονόδρομος. Πρόκειται για ένα χρώμα ουδέτερο, που δεν προκαλεί ψυχολογικές διακυμάνσεις και γι' αυτό είναι σε θέση να διατηρήσει τις συναισθηματικές ισορροπίες. Αναβλύζει επισημότητα, αξιοπρέπεια, πλούτο, ενώ είναι παράλληλα ταυτισμένο με την τεχνολογική εξέλιξη. Αν το στυλ του σπιτιού σας κυμαίνεται σε βιομηχανικές γραμμές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκρι σχεδόν σε όλους τους χώρους!

  • Μαύρο

mavro polithrones

Ταυτισμένο με τα λιγότερο ανάλαφρα συναισθήματα, το μαύρο ταιριάζει σε μικρότερες επιφάνειες ή όπου επιθυμούμε να δώσουμε έμφαση. Αποπνέοντας μυστήριο, επιβλητικότητα, κυριαρχία και γοητεία, προτιμάται συχνά σε αφαιρετικά ή μινιμαλιστικά διακοσμητικά στυλ

  • Καφέ

kafe kanapes

Οι καφέ τόνοι σε ένα δωμάτιο μεταδίδουν την αίσθηση της χαλάρωσης και της ασφάλειας μέσα από το πρίσμα της τιμιότητας, της εργατικότητας και της συνέπειας. Παράλληλα, ενισχύουν τη θέληση για υλική ευημερία και οργάνωση, γι' αυτό ταιριάζουν πολύ στην κουζίνα, αλλά και στα μεγάλα έπιπλα όπως τραπέζια, καναπέδες, σεκρετέρ, κομό κ.λπ.

  • Άσπρο

aspro kanapes

Απόλυτα συνδεδεμένο με την ελπίδα, την καθαρότητα και την ειλικρίνεια, δικαίως θεωρείται το χρώμα μπαλαντέρ, που ταιριάζει σε όλα τα στυλ και συνδυάζεται πανεύκολα με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης. Αν και προτιμάται κατά κόρον σε μεγάλες επιφάνειες, όπως τοίχους, μερικές φορές αυτή του η εκτενής χρήση μεταδίδει το συναίσθημα της αποστασιοποίησης. Στους σωστούς συνδυασμούς, ωστόσο, ενισχύει τη θέληση για τιμιότητα και νέα σχέδια!

Η διακόσμηση είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει ολότελα την όψη αλλά και την ψυχολογία μας, γι' αυτό ακόμα και μικρές πινελιές σε αντίστοιχους χρωματισμούς είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά. Ευτυχώς στις μέρες μας οι παλέτες χρωμάτων προσφέρουν απίστευτο πλουραλισμό, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνουμε χρωματιστή και πολύ πιο χαρούμενη τη ζωή μας προσθέτοντας χρώμα κυριολεκτικά παντού!

Στα showrooms του Living μπορείτε να συζητήσετε εκτενώς με τους interior designers μας σχετικά με τις προοπτικές που ταιριάζουν στο δικό σας χώρο και στις δικές σας ανάγκες. Η εμπειρία και η εξειδίκευσή τους μπορούν να αναδείξουν ιδανικά το σπίτι σας μέσα από τη δύναμη των χρωμάτων, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τα vibes που αυτό αποπνέει στην ψυχολογία σας! 

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW