Κουζίνα με island ή peninsula; Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο είδος για σας

22 . 03 . 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

 

Η κουζίνα αποτελεί για όλους μας ένα από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού. Είναι ίσως το πιο αγαπημένο δωμάτιο γιατί δεν τρέφει μόνο το σώμα μας, αλλά και το πνεύμα μας συσφίγγοντας τις οικογενειακές μας σχέσεις. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, είναι λογικό να θέλουμε να χαρακτηρίζεται από την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα, ώστε να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτή. 

 

Τις τελευταίες δεκαετίες οι σχεδιαστές κουζίνας δημιουργούν καινοτόμες σχεδιαστικές λύσεις που υπηρετούν αμφίδρομα την εργονομία, αλλά και την αισθητική της. Κυρίως, όμως, στη νέα αυτή σχεδιαστική πνοή συμβάλλει η ύπαρξη δύο βασικών τύπων που διακρίνονται από την ανάπτυξη της κουζίνας γύρω από μια νησίδα ή με προέκταση σε ένα κομμάτι, που οι designers αποκαλούν "χερσόνησο". Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτών των δύο συγκεκριμένων τύπων:

inner kouzina me island i peninsula pws na epileksete to katallilo eidos gia sas

Κουζίνα με νησίδα (island). Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός αυτόνομου τμήματος, ελεύθερου και από τις τέσσερις πλευρές, στο κέντρο της διάταξης. Μπορεί να αποτελέσει αναλόγως των αναγκών, σταθμό μαγειρέματος (με κρεμαστό από την οροφή απορροφητήρα) ή απλά επιφάνεια αποθήκευσης (με ντουλάπια κάτω από τον πάγκο), πάγκο εργασίας ή σερβιρίσματος (τονίζοντας περισσότερο την αισθητική της λειτουργία). 

kouzina xersonisos peninsula

Κουζίνα-χερσόνησος (peninsula). Αυτή η δημοφιλής διάταξη ακολουθείται όταν στο τυπικό σχέδιο προστίθεται μια προέκταση σε άμεση επαφή με τον έναν τοίχο ή τους υπόλοιπους πάγκους, ελεύθερη δηλαδή μονάχα από τις τρεις πλευρές της και συχνότερα σε διάταξη L. Χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης, με ντουλάπια στο κάτω μέρος, και ως επιφάνεια σερβιρίσματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διαχωρίζει και την κουζίνα από το σαλόνι ή κάποιο άλλο γειτονικό με αυτή δωμάτιο. 

 

Παρόλο που και τα δύο σχέδια αποδεικνύονται εξίσου λειτουργικά, για να αποφασίσει κανείς ποιο από τα δύο ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του ανάγκες είναι απαραίτητο να λάβει υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Συνολικά διαθέσιμα τετραγωνικά στην κουζίνα. Η νησίδα απαιτεί κατά κανόνα αρκετό χώρο και πλάτος, για να διασφαλίζουμε άνεση στην κίνηση.  Από την άλλη, η τοποθέτηση χερσονήσου, ίσως προϋποθέτει και την ύπαρξη πρόσθετου τραπεζιού για το σερβίρισμα της οικογένειας. 
  • Μέγεθος οικογένειας. Αυτονόητα, η κουζίνα μας πρέπει να διαθέτει πρόβλεψη τόσο για την παρούσα, όσο και για τη μελλοντική σύνθεση της οικογένειάς μας. Εκτός αυτού και λόγω του ότι συνήθως η νησίδα αποτελεί υπερυψωμένο στοιχείο, πρέπει να έχουμε κατά νου την άνετη και ασφαλή πρόσβαση των μικρότερων και ηλικιωμένων μελών της οικογένειάς μας.  
  • Την εγκατάσταση συσκευών. Στον σχεδιασμό της κουζίνας απαιτείται να έχουν υπολογιστεί όχι μόνο σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν, αλλά και οι σωστές διαστάσεις και λειτουργία των οικιακών συσκευών (φούρνου, πλυντηρίου πιάτων, ντουλαπιών). Και στα δύο σχέδια πρέπει να έχει προβλεφθεί η αντίστοιχη απόσταση.

 

Συνοψίζοντας, ο τύπος κουζίνας με νησίδα συγκεντρώνει τα εξής πλεονεκτήματα:

prosvasi kai dinatotita ergasias kai stis tesseris plevres

1. Πρόσβαση και δυνατότητα εργασίας και στις τέσσερις πλευρές

2. Διατήρηση ενός ανοιχτού πλάνου κουζίνας, χωρίς τη χρήση διαχωριστικών

3. Πολλαπλές επιλογές σχεδιασμού και εξατομικεύσεων

4. Αύξηση αποθηκευτικών δυνατοτήτων και τοποθέτησης συσκευών πέρα από τους πάγκους που εφάπτονται στους τοίχους

5. Ιδανική αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου σε κουζίνες με πολλά τετραγωνικά, αλλά και με λιγότερα τετραγωνικά

kouzina me proektasi i allios xersonisos

Από την άλλη, όσοι επιλέγουν κουζίνα με προέκταση ή αλλιώς χερσόνησο, απολαμβάνουν τα εξής:

1. Εξυπνότερη διαχείριση του χώρου σε μικρές κουζίνες

2. Δυνατότητα προσαρμογής ακόμα και σε υφιστάμενα σχέδια

3. Ανεμπόδιστη κυκλοφορία μεταξύ εστίας-νεροχύτη-ψυγείου

4. Δυνατότητα προσθήκης τραπεζιού για την κάλυψη αναγκών που δεν έχουν προβλεφθεί

5. Open air λογική με κομψό διαχωρισμό κουζίνας από το σαλόνι

Το βέβαιο είναι πως και οι δύο τύποι αναβαθμίζουν πολύ την αισθητική και πρακτική αξία της κουζίνας μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο της λειτουργικότητάς της. To προσωπικό γούστο και οι ανάγκες του χώρου προκρίνουν αντίστοιχα τον ένα ή τον άλλον τύπο, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι σχεδιασμοί κουζίνας να περιλαμβάνουν κυριολεκτικά αναρίθμητες επιλογές. 

 

Στην Cucina & Cucina μπορείτε να βρείτε και τα δύο σχέδια κουζίνας. Ειδικότερα, θα λατρέψετε τη Elle της Cesar, με τη νησίδα να πρωταγωνιστεί στο μινιμαλιστικό της στυλ, προσθέτοντας φουτουριστικές γραμμές, λειτουργικότητα και μοντέρνα αισθητική σε ένα concept που κάνει την κουζίνα κέντρο του σπιτιού κάθε στιγμή της ημέρας. Παράλληλα, η Tekna της Arredo3 απευθύνεται σε όσους αναζητούν πιο διαχρονικές γραμμές, με εντυπωσιακά φινιρίσματα που εκτείνονται από τους σταθερούς πάγκους μέχρι την πολυχρηστική και υπέρκομψη peninsula της. 

 

Στα καταστήματα της Cucina & Cucina μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον ιδανικό τύπο που θα αναδείξει την κουζίνα σας.

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW