4 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν σχεδιάζετε την κουζίνα του σπιτιού σας

08 . 12 . 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner 4 lathi pou prepei na apofigete otan sxediazete tin kouzina tou spitiou sas

Ο σχεδιασμός μιας κουζίνας από την αρχή μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες αλλά και την αισθητική του ιδιοκτήτη της. Λαμβάνοντας υπόψη τις χωροταξικές λεπτομέρειες, υπολογίζοντας τις επιλογές αποθήκευσης σε κάθε σημείο και δημιουργώντας προβλέψεις ακόμα και για μελλοντικές προσθήκες ή αλλαγές, μπορούμε να χαρίσουμε διαχρονικά τη μέγιστη λειτουργική αξία μέσα σε μια κουζίνα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως όταν δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν αρκετά σχεδιαστικά λάθη που την κάνουν δύσχρηστη. 

Πριν, λοιπόν, ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την κουζίνα σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τους παρακάτω 4 βασικούς παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται πολύ η χρηστικότητά της.

1) Αποθηκευτικός Χώρος

Σε αυτό το κομμάτι ισχύει το “όσο το περισσότερο, τόσο το καλύτερο”. Η οργάνωση της κουζίνας μπορεί να αποδειχθεί μια αγχωτική (και χαώδης) διαδικασία, για αυτό κατά το σχεδιασμό της εξασφαλίζουμε πως υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι για τις ανάγκες της οικογένειάς μας, τόσο με την παρούσα όσο και με την πιθανή μελλοντική της σύνθεση. Αν, για παράδειγμα, είμαστε εργένηδες ή ζευγάρι, καλό είναι να μην περιορίσουμε τις επιλογές μας, καθώς με τον ερχομό ενός νέου μέλους αυτές θα αλλάξουν άρδην και τότε ίσως βρεθούμε εκτεθειμένοι. Εξίσου σημαντικό με το πλήθος των αποθηκευτικών χώρων και τον τυπικό διαχωρισμό τους σε κρεμαστά ή ντουλάπια πάγκου, είναι να κατασκευάσουμε χώρους αποθήκευσης δημιουργώντας χρήσιμες γωνίες ή προσαρτώντας αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους μηχανισμούς μέσα στα ντουλάπια. Μια εξίσου καλή ιδέα είναι η προσθήκη νησίδας με αποθηκευτικούς χώρους, εφόσον βέβαια υπάρχουν τα διαθέσιμα τετραγωνικά για κάτι τέτοιο. 

2) Φωτισμός

fwtismos kouzinas kipros

Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι σημαντική τόσο για τον φυσικό φωτισμό όσο και για τον επαρκή τεχνητό φωτισμό του χώρου ενώ προετοιμάζετε ή απολαμβάνετε το φαγητό σας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες ενός σπιτιού κάνουν την κουζίνα να προσφέρει μέχρι και βοηθητικό φωτισμό στα κοντινά προς αυτή δωμάτια. Διαλέγουμε λοιπόν ένα σημείο του σπιτιού με σωστό προσανατολισμό προς τον ήλιο, προκειμένου να εξασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια φυσικού φωτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και του χρόνου. Τέλος, αν σκεφτόμαστε μια ανοιχτού τύπου κουζίνα, τότε σχετική προσοχή πρέπει να δοθεί και στην αισθητική του φωτισμού που θα επιλέξουμε, ώστε να δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σπίτι. 

3) Πάγκοι εργασίας

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των επιφανειών εργασίας, πρέπει να υπολογίσουμε σωστά και εξαρχής τον πραγματικά ωφέλιμο χώρο που διαθέτουμε για αυτή τη δουλειά. Αυτός προκύπτει όταν αφαιρέσουμε το χώρο που θα καταλάβουν ο φούρνος, το ψυγείο, το πλυντήριο πιάτων (αν δεν είναι ενσωματωμένο σε ντουλάπι), οι εστίες, αλλά και ο νεροχύτης. Παράλληλα, πρέπει να σκεφτούμε πως μερικά τετραγωνικά θα διεκδικήσουν και κάποιες ηλεκτρικές συσκευές/αξεσουάρ όπως καφετιέρα, ψωμιέρα, φρυγανιέρα. Αφού τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη, καταλήγουμε στο πραγματικά ωφέλιμο εμβαδόν των πάγκων εργασίας που πρέπει κατ’ ελάχιστον να χωράει άνετα τρία από τα μεγαλύτερα μαγειρικά σκεύη μας ταυτόχρονα. 

4) Η κουζίνα να έχει καθίσματα

i kouzina na exei kathismata

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι σχεδιαστές είναι να θυσιάζουν τη χρησιμότητα στο βωμό της αισθητικής. Παρόλο που το μινιμαλιστικό design μιας κουζίνας, με τους καλογυαλισμένους πάγκους και τα ανύπαρκτα καθίσματα, δείχνει υπέροχο στις διαφημιστικές μπροσούρες, στην πράξη δεν αποδεικνύεται καθόλου λειτουργικό. Κουζίνα σημαίνει οικογενειακές στιγμές χαράς, χαλάρωσης, απόλαυσης σε έναν χώρο που μας γεμίζει και δεν μας κουράζει. Η απουσία καθισμάτων στερεί αρκετά από την επιθυμία να μείνουμε πολύ σε αυτόν το χώρο, με αποτέλεσμα να κάνει την παραμονή μας σε αυτόν μια διαδικαστική υποχρέωση, αφού μας κουράζει. Αν δεν θέλετε τις κλασικές επιλογές σε καθίσματα, ωστόσο, και επιμένετε σε πιο αφαιρετικές επιλογές, διαλέξτε να εξοπλίσετε την κουζίνα με ψηλά σκαμπό, που πιάνουν λιγότερο χώρο και μπορείτε πολύ πιο εύκολα να τα αφαιρέσετε όταν δεν τα χρειάζεστε. 

Αν αποφύγετε τις παραπάνω… κακοτοπιές, είναι σίγουρο πως θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο ως προς το σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα όσο και ως προς την τελική αισθητική της κουζίνας σας. Σε κάθε περίπτωση, οι εξειδικευμένοι designers του Cucina&Cucina είναι στο πλάι σας για τη σωστή μελέτη και την εξατομικευμένη εκπόνηση ενός σωστού πλάνου που εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες.  

Sign up for our newsletter
Get the latest news and special offers.

SUBSCRIBE NOW